Dèlba

Da Wikipedia
Articul por Ladin Fascian

Dèlba (Alba di Canazei per talian) la é na frazion del comun de Cianacei. L'é una de la vejinanzes de la veia regola de l'età de mez e la é da la man cencia de la Veisc.

Dèlba da la Val de Contrin

La gejia parochièla la é dedichèda a Sèn Antone; la é stata sagrèda l'1.07.1561 dal Piscop de Belun Biagio Aliprandini, piscop suffragan de chel che Persenon. L frabicat gotich, che l'à n ciampanil spiz, fazile l'é stat fat sù del 1400, soravìa a n veie lech de cult, e col passèr del temp l'é stat resturà e fat fora.

Dèlba l'é ence la senta de la direzion e aministrazion de la Azienda de Promozion Turistica de Fascia e del stadie de la giacia, olache l'é stat endrezà doi edizions di campionac mondièi de hockey de la giacia.

L'é da dir che Cianacei l rec sia economìa sul turism, che va inant ence de gra a strutures de delet e sportives de gran valor (nodadoa e sauna publica, stadie de la giacia a Dèlba e lifc portamont modergn), ma l'é da tegnir cont ence che te la frazions de Dèlba e Penìa vegn tegnù sù la usanzes populères de chisc egn, de gra ence a gropes de folklor e culturèi che duc i egn, te ocajions particolères, i viventea festes e manifestazions.